Poppenhuis - Eftertanke & Inspiration

Hur man använder byggnadsställningar på ett säkert sätt

Alla som någonsin har arbetat utomhus under en längre tid vet att det inte är roligt att arbeta ovanpå en konstruktion. Oavsett om du hänger något från en gavel, klättrar upp för att rengöra hängrännor eller bara jobbar med sidospår är förhållandena inte idealiska. Att arbeta på toppen av en byggnad innebär många risker och faror. Det finns alltid en risk för fallande föremål. Dessa risker kan minimeras avsevärt genom att använda säkra arbetsmetoder, t.ex. genom att installera byggnadsställningar på ett säkert sätt. I den här artikeln kommer vi att diskutera de olika typerna av ställningar och hur man använder dem på ett säkert sätt.

Via denna sida finns byggnadsställningar i Trollhättan.

Vad är en byggnadsställning?

En byggnadsställning är en ram som används för att stödja och skydda arbetare när de utför byggnads- eller underhållsarbeten på en konstruktion. Det finns många olika typer av ställningar, men de tjänar alla samma syfte – att skapa en säker arbetsmiljö. Ställningar tillverkas av trä, metall eller plast. Den hålls upp av stolpar av stål eller aluminium som fästs vid konstruktionen och är förbundna med tvärförband. Syftet med tvärbalken är att överföra ställningens vikt till konstruktionen och att tillhandahålla en fästpunkt för den lyftkabel som lyfter ställningen.

För att använda ställningar finns det några saker du måste tänka på. För det första beror vilken typ av ställning du använder på vilken typ av arbete som utförs. Om du till exempel installerar ett däck skulle du använda en annan ställning än om du tar bort det gamla däcket och installerar ett nytt. Typen av arbete som utförs spelar också roll för vilken typ av ställning som används. Om du gör takarbeten skulle du använda en annan typ av ställning än om du gör sidospår.

Typer av byggnadsställningar i Trollhättan

 • Riggningsställningar – även kallade ”vagnsställningar” – hängs upp från en rörlig, stationär eller en kombination av båda ställningarna. Denna typ av ställningar används vanligtvis för att arbeta runt och ovanför en byggnad under en längre tid. Det är vår vanligaste typ av ställningar i USA.
 • Gångställning – är en tillfällig ställning som inte har något stödsystem och som stöds av ett handtag eller en skena som arbetaren går längs. Den används vanligen för en enda uppgift och monteras sedan ned och förvaras.
 • Sidoarmställning – är en typ av gångställning där armen höjs och sänks med hjälp av en lyftanordning. Denna typ av ställning används vanligen för arbete på höjder där en vanlig ställning skulle vara för hög.
 • Monorailställning – är en typ av sidoarmställning som har en enda, fast, horisontell arm med en plattform och ett styrsystem för höjning och sänkning. Den används vanligen för arbete på höjder där en standardställning skulle vara för hög.
 • Räckställningar – är en typ av monorailställning som har en enda fast horisontell arm med en plattform och ett styrsystem för höjning och sänkning. Den används vanligen för arbete på höjder där en standardställning skulle vara för hög.

När behövs en byggnadsställning i Trollhättan?

När ett projekt är för högt för en standardställning måste du använda ställningar. Det är själva konstruktionen som avgör om du behöver en ställning. Om strukturen kan stödjas på ett säkert sätt utan ställningar behöver du ingen ställning. Konstruktioner som byggnader och stolpar påverkas inte av höjden och kan bearbetas på ett säkert sätt utan användning av ställningar. När du avgör om du ska använda ställningar ska du titta på det arbete som ska utföras och sedan avgöra om du kan göra det säkert utan att använda ställningar. Om arbetet kan utföras på ett säkert sätt utan användning av ställningar finns det ingen anledning att använda dem.

Få en högre lön som bemanningssjuksköterska

Du har förmodligen inte sökt dig till sjuksköterskeyrket enkom för pengarnas skull. För många handlar jobbet snarare om att få ge vård till patienter samt att rädda liv. Men vi behöver alla pengar för att kunna leva drägliga liv. Därför bör du göra vad du kan för att få upp lönen till en ny nivå. Vårt bästa tips kring detta är att du får en högre lön som bemanningssjuksköterska. Detta jämfört med att till exempel vara anställd inom regionen?

Med detta sagt finns det även ytterligare ett antal åtgärder som du kan vidta för att få upp lönen. Läs mer så ska du få ta del av våra handfasta tips!

Få upp din lön som bemanningssjuksköterska eller på andra sätt

Jobbar du i dagsläget som sjuksköterska inom till exempel din region? I sådana fall kan du få ett välbehövligt lön genom att gå över till ett vårdbemanningsföretag. Du kan nämligen få en högre lön bemanningssjuksköterska. Därför väljer många sjuksyrror denna lukrativa karriärbana.

Men det finns även fler strategier som du kan använda dig av för att få upp lönen. Några exempel på sådana är dessa:

 • Nätverka. Genom att nätverka kan du träffa nya personer och knyta kontakter som är relevanta för din karriär. Detta kan du göra på flera olika sätt idag. Några exempel på möjliga kanaler är via sociala medier eller genom att nätverka på din arbetsplats. Det viktiga är att det ofta lönar sig att känna rätt personer.
 • Jobba nattskiftet. Obekväma arbetstider ger som bekant ett visst lönepåslag. Detta beror på att de flesta gärna undviker att jobba sena kvällar och nätter. Kvälls- och nattarbetet har trots allt en förmåga att störa ditt naturliga sömnmönster. Men om du känner att du vill få in lite extra pengar under en tid kan du välja att ta på dig fler nattskift.
 • Vidareutbilda dig. Fortbildning är ytterligare en viktig nyckel för dig som vill ta dig vidare i karriären. Du kan ofta argumentera för att du borde ha en högre lön om du vidareutbildar dig och skaffar specialkompetenser. Detta är något som du har möjlighet att göra när du jobbar vida bemanningsföretag. Så även detta är ett sätt att ytterligare få upp din lön som bemanningssjuksköterska.

Bänkbord – smidig möbel för utemiljöer

Ett bänkbord är vårens mest sålda parkmöbel. Att kunna sätta sig ner för att fika tillsammans med nära och kära på promenaden, vid lekplatsen, vid en grillplats eller i en park är härligt och med utplacerade bänkbord blir det möjligt. Kanske är det den optimala möbeln för olika utemiljöer? Läs mer om olika modeller samt vilka typer av miljöer dom passar i här.

Bänkbord – olika modeller

Bänkbord är en smidig utomhusmöbel som bjuder in till härliga fikastunder. Det finns många modeller att välja bland men likt för dom flesta är att bänkarna på ett eller annat vis sitter fast i bordet, vilket gör det till en hel komplett möbel. Möbeltypen finns i olika storlekar men det finns även annat att fundera på och kolla närmare på inför ett inköp:

 • Med eller utan ryggstöd
 • Antal bänkar/sittplatser
 • Material

Den mest klassiska modellen är utan ryggstöd men det finns även modeller med ryggstöd, vilket kan öka sittkomforten. Vad gäller storlek kan det vara en idé att utgå från var bordet ska placeras och vilket ändamål själva platsen som det ska placeras på har. Kanske kan det vara bättre att placera flera mindre bord istället för ett stort, så att flera sällskap kan sitta ner vid varsitt bord samtidigt?

Passar för offentliga utomhusmiljöer

Bänkbord som är gjorda för utomhusbruk passar i dom flesta typer av miljöer och syns lite här och där. Det är till exempel vanligt utan för kiosker och liknande men även i friluftsområden, vid offentliga grillplatser, i parker, vid lekparker och så vidare.

Det är även relativt vanligt att bostadsrättsföreningar köper in bänkbord så att dom boende kan njuta av att sitta ute. Kort och gott passar dom i princip överallt, där syftet är att skapa en trevlig miljö med möjlighet att sitta ner och fika, äta eller kanske bara vila en stund.

Fördelen med bänkbord, som är en komplett möbel, är att delar inte riskerar att försvinna. Att stjäla ett sådant bord blir besvärligt, till skillnad från om bord, bänkar eller stolar står löst.

Att det är en stor, tung och komplett möbel gör även att den står stabilt på sin plats och tål därmed väder och vind bra. Det ska troligen mycket till innan den här typen av möbel till exempel blåser i väg i en storm.

Mobilabonnemang för barn

För att ge sitt barn möjlighet till att använda sin mobil med allt vad det innebär av kontakter med sina kompisar, spela spel, sociala medier och att kunna ringa om det behövs, så är det självklart att de behöver ha ett mobilabonnemang. Det som särskiljer mobilabonnemang för barn är att de har vissa begränsningar, t.ex. så kan barnet inte beställa mer surf på egen hand, eller få en högre månadskostnad än man på förhand har bestämt. En begränsning för en del abonnemang är dock att man inte kan välja till mobil, utan telefonen får köpas separat.

Tips för barnets första mobil

 • Det är inte helt lätt att veta när barnet är moget för att ha en egen telefon, men fördelen med att ha en mobil är att man som förälder kan känna sig lite mer trygg med att barnet kan ringa en om det behövs. Ett väl använt tips är dock att låta barnet ta över förälderns gamla telefon som första-mobil, för att se hur det går.
 • Låt barnet välja ett fint skydd till mobilen så att den tål att ligga i ryggsäcken och skramla runt, samt kanske tappas en och annan gång. Ett skydd som barnet gillar kommer sitta på telefonen och få den att klara sig längre.
 • Kom överens om när barnet ska höra av sig, och när hen förväntas ha med sig telefonen. Kanske räcker det med ett sms när barnet följer med en kompis hem, eller så ska ni ringas om det sker förändringar i planen.

Räkna ut hur mycket data som behövs

Liksom för vuxna är det ofta datan som tar slut först för de barn som använder sin mobil. Hur mycket data som går åt beror lite på vilka tjänster man använder. Generellt kan man säga att streaming av serier och klipp är det som drar mest data, medan lyssnande på musik eller användande av sociala medier kräver mindre. De flesta barnabonnemang har fördelen att oanvänd surf sparas till nästa månad, vilket är perfekt om man vanligtvis kan använda wi-fi men ibland åker långt och vill roa sig med att se på film eller liknande.

Lär dig städa mer effektivt

Visst kan städning vara tidskrävande – men det finns bra knep och många tips som kan göra att det går snabbare, utan att resultatet blir sämre. Här får du några tips på hur du lär dig städa mer effektivt – alltifrån enkla vardagsknep till sådana som är bra vid storstädning.

Enkla städtips i vardagen

Tillhör du en av dom som alltid har ett smärre kaos hemma är det dags att du lär dig städa på ett mer effektivt sätt i vardagen. En bra början är att lista upp små saker du kan göra varje dag – så som att torka av handfatet varje morgon efter att du har borstat tänderna eller att bädda sängen varje morgon efter du stigit upp.

Fler tips är att alltid se till att lägga smutskläderna i tvättkorgen (istället för på golvet), att ställa in disken i maskinen direkt och att diska undan sådant som inte kan köras i maskin. Även små insatser gör stor skillnad och att bara plocka undan efter sig gör att det per automatik blir mer välstädat hemma.

Lär dig städa mer effektivt vid storstädning

Även om man håller undan prylar, disk och smutstvätt på daglig basis behöver det såklart även storstädas ibland. Är det dags att du lär dig städa ordentligt kan det även vara värt att fundera på om det finns förbättringar att göra på den här punkten.

För att städa effektivt vid en storstädning är ett bra tips att göra med att göra en lista över vad som faktiskt ska genomföras, till exempel:

 • Dammtorka
 • Dammsuga
 • Svabba golv

Om du lär dig städa ”rätt” kommer det gå både fortare och bli bättre. Några exempel på att städa rätt är att göra dom olika momenten i rätt ordning. Ett exempel är punktlistan ovan – den bör utföras i just den ordningen. Börjar du med att dammsuga och svabba golv, för att sedan avsluta med dammtorkning kommer allt damm att falla ner på det nystädade golvet.

Det behövs egentligen bara små förändringar när du lär dig städa som ett proffs. Att dagligen tänka till på sådant du vanligen struntar i, och att göra saker i rätt ordning kommer nästan garanterat göra dig till en mer effektiv städare. Ett bra tips är dock att inte börja med allt på en gång – fasa in nya uppgifter lite då och då så är chansen större att du lyckas göra varje moment till en god vana.

Här kan du hitta bra byggtips till hemmet

Bra och kloka byggtips kan vara ovärderliga för den som bygger om och renoverar i sitt hem. Fler ”hemmafixare” än det finns just nu har nog aldrig funnits – för dom flesta är det viktigt att ha fint hemma och genom att prova sig fram med olika projekt kan man bli riktigt duktig. Däremot är det inte ovanligt eller konstigt att köra fast i sina projekt och istället för att det ska bli halvfärdigt och stillastående så finns flera ställen att leta på om man behöver tips.

Byggtips och inspiration på nätet

På nätet och i sociala medier finns mycket bra hjälp för den som behöver byggtips av olika slag. Det finns bloggar skriver mestadels om byggprojekt och olika tips kring dom där man kan hitta precis det man behöver och genom en sökmotor kan man snabbt och enkelt hitta instruktioner och byggtips.

Ibland behövs bara inspiration för att komma vidare i ett projekt som stannat av och då kan man också använda sig av internet för att hitta det man letar efter. Precis som att det finns mycket byggtips att ta del av så finns också många andra tips kring hem och inredning som kan vara bra för att få till det slutliga resultatet.

Använder man sociala medier är det enkelt att hitta inspiration – och undrar man något särskilt kan man alltid skicka ett så kallat DM till den som driver det aktuella kontot.

För att hitta tips och inspiration i sociala medier kan man göra på följande sätt:

 • Leta efter inspirerade konton – och följ!
 • Använd hashtags – till exempel #byggtips #bygginspitation #köksinspiration etc.

Detta är dessutom perfekt för den som fortfarande är i planeringsstadiet av en renovering eller ombyggnation.

Tips från hantverkare

Hittar man inte det man letar efter på nätet eller i sociala medier kan man alltid be om tips från en hantverkare – det kostar sällan något att fråga. Kanske känner du till och med någon snickare, eller bara en annan hemmafixare som är duktig och som kan bistå med bra byggtips? Våga fråga, det värsta som kan hända är att du får vända dig någon annanstans.

Fördelarna med att fråga någon som verkligen kan sin sak är att man såklart får svar på just den fråga man har, på ett enkelt sätt, utan att behöva bläddra runt på olika sidor. En annan fördel är att man får regelrätta svar, något som man kanske inte alltid får när man letar info på nätet.

Hård konkurrens för assistansföretag på västkusten

Sveriges västkust är inte ett jättestort område men ändå är det fyllt av stora som små assistansföretag. Konkurrensen är därmed hård, vilket sätter press på dom aktiva företagen. För den med beviljad assistans som letar efter ett assistansföretag på västkusten är konkurrensen såklart också bra, men det kan vara svårt att hitta rätt när det är dags att välja.

Assistansföretag på västkusten

I Sverige finns ca 14 000 assistansberättigade personer. Exakt hur många av dessa som bor på just västkusten är såklart svårt att säga men man kan åtminstone räkna med att några av dessa får sin assistans tillgodosedd via kommun. Bara i Göteborg finns närmare 20 olika assistansföretag och räknar man längs västkusten är antalet betydligt fler. Många företag ger en hårdare konkurrens, vilket är positivt från dom flesta synvinklarna.

Konkurrens är bra för kunderna

Inom dom flesta branscher är konkurrens något positivt och så även i assistansbranschen. Hård konkurrens innebär att varje enskilt företag måste leverera på hög nivå för att klara sig och inom assistans är detta särskilt viktigt. Den hårda konkurrensen bland assistansföretag på Västkusten är alltså gynnsam för kunderna, då dom som inte lever upp till en viss standard med stor sannolikhet förlorar sina brukare till andra företag. Det gäller för företagen att leva upp till brukarnas krav och önskemål för att klara sig kvar i branschen. Fördelarna med konkurrens är alltså:

 • Högre kvalitet på tjänsterna
 • Större valmöjligheter

Att hitta och välja

För den som är assistansberättigad och på jakt efter ett assistansföretag på västkusten finns alltså en del att välja bland. Hur gör man för att hitta rätt? Det finns flera sätt att göra på, bland annat kan man själv ta sig tiden att se över utbudet och läsa på om olika företag. Kanske besöka några som känns intressanta för att se om känslan stämmer överens med verkligheten. Det är dock ett stort jobb och det kan vara bra att ha någon familjemedlem eller annan anhörig till hjälp.

Ett annat sätt för att hitta rätt är att anlita en oberoende assistansförmedling. Då får man hjälp att hitta det assistansföretag som stämmer bäst överens med ens egna krav lika väl som önskemål och man behöver på så vis inte lägga ner varken tid eller arbete själv. Det slutgiltiga valet gör man såklart själv och är man ändå inte nöjd finns alltid möjlighet att byta.

Allt du behöver veta om mobilt bredband

Allt du behöver veta om mobilt bredband

Den som ofta är på resande fot har inte helt sällan behov av internetuppkoppling, allra helst den som har arbete att ta hand om under tiden. Ett mobilt bredband kan då vara en bra lösning eftersom man då kan koppla upp sig nästan var som helst. Nedan kan du läsa mer om vad det mobila bredbandet innebär, samt några saker som är bra att tänka på inför ett köp.

Skillnaden mellan mobilt och fast bredband

Skillnaden mellan mobilt och fast bredband är egentligen just det – det ena är mobilt och det andra är fast. Med ett mobilt bredband kan man koppla upp sig i princip var som helst, förutsatt att det finns täckning. Hastigheten kan dock också skilja sig – det mobila går i regel något långsammare men med dagens teknik och utveckling har det gått framåt även på den punkten.

Det mobila bredbandet är perfekt för den som behöver uppkoppling på olika platser men är också ett bra alternativ för den som behöver uppkoppling, men inte så ofta. Kanske surfar man bara någon timme i månaden för att betala räkningar och andra nödvändigheter och då kan det faktiskt vara onödigt att ha ett fast bredband hemma.

Att tänka på vid köp av mobilt bredband

Idag finns en mängd olika operatörer som erbjuder mobilt bredband och det kan såklart vara svårt att veta vad man ska välja. Här är det bra att fundera över sina egna behov, så som hur mycket surf man faktiskt behöver och var man kommer att surfa, för att sedan jämföra dom olika operatörernas erbjudanden.

Det finns abonnemang med från 2 GB surf och dom med upp till 500 GB. En del operatörer erbjuder även obegränsad surf, så därför är det klokt att fundera särskilt över just det behovet. Ju mer surf, desto högre pris får man självklart räkna med.

För att hitta ett mobilt bredband och ett abonnemang som passar för dom egna behoven är ett bra tips att använda en jämförelsesida. Man kan då själv fylla i till exempel hur mycket surf man önskar, för att sedan kunna se hur priserna skiljer sig. Även en rad andra punkter går att jämföra:

 • Går det att spara surfen?
 • Finns en bindningstid – om ja, hur lång?
 • Ingår router i dealen?
 • Andra förmåner

Kamerabevakning till företaget – varför?

Kamerabevakning till företaget - varför?

Kamerabevakning är ett redskap som många företagare använder för att skydda sin verksamhet. Det har inte bara visat sig effektivt för att avbryta ett pågående brott (om det även är kopplat till larm), utan kan även ha en avskräckande effekt. I den här texten listar vi 10 fördelar med att övervaka företaget med kamera.

Sju fördelar med kamerabevakning

 1. De ökar säkerheten och tryggheten överlag. Genom att ha kamerabevakning på strategiskt utvalda platser ökar säkerheten. Företag är mer benägna att bli utsatta för inbrott än privatpersoner. För medarbetare som jobbar i en verksamhet i en utsatt bransch, kan det vara avgörande för trygghetskänslan att ha en kamera som ser över butiken.
 2. De kan minska risken för snatteri. Om du har en butik kan kameror förebygga snatteri. Inte bara av kunder – utan även av personalen själv. Kanske litar du på din personal, men det finns belägg för att en stor del av småföretagare (USA) faller offer för snatteri från den egna personalen.
 3. Ökar trygghetskänslan även för kunder. Är det en verksamhet i en utsatt bransch – säg klock- eller smyckesförsäljning – kan även kunder (inte bara du och medarbetare) känna sig lite otrygga av att gå in i butiken. Kamerabevakning visar på att du tar deras säkerhet på allvar.
 4. Kan även bevaka området kring lokalerna. Att även installera kameror som övervakar till exempel företagets parkeringsplatser, kan öka tryggheten för de anställda.
 5. Minskar risken för vandalism och klotter. Vandalism, så som klotter, kan bli dyrt. Kamerabevakning minskar risken för att verksamheten drabbas av detta. Den här fördelen kan vara mer påtaglig om lokalen är väldigt centralt belägen, där klotter kanske tenderar att vara mer förekommande och fler människor är i omlopp.
 6. Kan hjälpa dig effektivisera verksamheten. Har du kamerabevakning i en större butik kan du använda bilderna för att analysera hur kunderna rör sig. Använd informationen för att optimera bland annat placering av varor. Du kan också enkelt se när du har som flest besökare i butiken, och när det är som lugnast. Det här är information som ligga till grund för flera olika beslut i företaget.

Kostnadseffektivt och skalbart. Att övervaka verksamheten med kamera är förhållandevis billigt. Dessutom är det enkelt att skala upp, allt eftersom ni växer. Att lägga till fler kameror i ett existerande system är enkelt och kostar inte särskilt mycket.

Sommarjobba som personlig assistent i Göteborg

En bransch som inte kan minska på personalstyrkan under sommarmånaderna är personlig assistans. Brukarna har rätt till samma antal vårdtimmar året om vilket innebär att assistansbolagen ofta söker sommarjobbare redan på vårkanten. Här ges några tips till dig som kommer att söka jobb som personlig assistent i Göteborg under kommande sommar.

 • Lista upp arbetsgivare
  Kommunen är en stor arbetsgivare och genom att kontakta växeln kan de koppla vidare till rätt enhet. Många gånger är det centrala ansökningar som behöver genomföras. Skriv upp kommunen på listan över arbetsgivare – och komplettera med privata aktörer.

  I de flesta städer finns flera privata assistansbolag. Använd Google, Eniro eller skriv av listor som finns på webbportaler med information kring personlig assistans. Att ha en lista att gå efter är bättre än att söka ”vind för våg”.

 • Prenumerera på arbetsplatsannonser
  På de flesta webtjänster, som listar arbetsplatsannonser, finns en prenumerationstjänst. Skapa profil, fyll i att du vill jobba som personlig assistent i Göteborg och få sedan automatiskt mail så fort som passande jobb kommit in. Då behöver du inte besöka dessa sidor dagligen.
 • Läs på om företaget
  Det är alltid förtroendeingivande om du är insatt i vad företaget erbjuder som du söker jobb hos.
 • Referenser!
  Har du jobbat som personlig assistent i Göteborg tidigare? Har du vårderfarenhet? Annan erfarenhet som kan vara positiv att nämna? En ansökan helt utan referenser väger inte tungt.
 • Sommarjobb genom skola
  Går du på ett gymnasium? Hör med studie- och yrkesvägledaren kring vad som gäller för att få kommunalt sommarjobb inom vården. Det är visserligen sällan just personlig assistent som erbjuds men det blir i alla fall ett steg i rätt riktning.

Börja med att jobba extra som personlig assistent i Göteborg

Många börjar fundera på sommarjobb i mars/april. Det är även då som de anställda börjar lämna in sina semesteransökningar. Men ”alla andra” kommer söka sommarjobb då också. Finns möjligheten att ta steget tidigare är det absolut positivt.

Många assistansbolag behöver vikarier löpande. Detta både på helger, lov och kvällar. Kontakta bolagen redan i januari och fråga om extrajobb. Med lite erfarenhet blir det sedan betydligt lättare att få sommarjobb när detta blir aktuellt. Det behöver inte vara mer än en dag i veckan som vikarie behövs – men det ger stor erfarenhet och försprång på arbetsmarknaden.

Sida 1 av 6

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén