De flesta operatörer i Sverige har enbart mobilabonnemang utan bindningstid. Men det finns undantag och även fördelar med att binda sig till en operatör. Den som jämför operatörer utifrån bindningstid bör tänka på följande.

Bindningstid kan ge lägre pris

Att binda sig till att ha samma operatör i ett, eller två, år utan att få någon specifik fördel för detta är inte rekommenderat. Det negativa med att vara bunden är att flexibiliteten minskar och för detta bör en viss fördel ges till kunden. Det kan exempelvis vara:

  • Lägre pris på mobilen

Hos flera operatörer går det att köpa mobiler i samband med att abonnemang tecknas. Dessa går att köpa kontant eller via delbetalning. Väljs delbetalning kan en viss rabatt ges på mobilen förutsatt att personen även binder upp sig till operatören under något år. Operatören är därmed säker på att få in pengar via abonnemanget och kan därmed ge lite rabatt på telefonen.

  • Lägre pris på abonnemang

Det finns även de operatörer som ger lägre pris på abonnemanget vid bindningstid. Ännu ett alternativ är att förskottsbetalning behöver ske, för exempelvis ett år, för att det lägre priset ska nås.

Jämför operatörer på Mobilabonnemang1.se utifrån totala summan som behöver betalas per månad för abonnemanget och totala summa som behöver betalas för mobilen. Då nås det lägsta priset totalt.

Går generellt att uppgradera

Även om kunden har bindningstid kan det finnas möjlighet att byta abonnemang – inom samma operatör. Har kunden däremot bundit sig att exempelvis betala 245 kronor per månad kan i regel någon nedgradering inte ske till lägre summa. Däremot är det möjligt att uppgradera. Kunden kanske önskar mer surf och istället vill ha ett abonnemang som kostar 320 kronor.

Om uppgradering önskas ske under bindningstiden bör operatören kontaktas och frågor ställas kring vad som gäller. Vad händer exempelvis om kunden önskar uppgradera och efter några månader ångrar sig och vill gå ner till föregående nivå igen?

Jämför operatörer utifrån…

Är bindningstid något viktigt? Jämför operatörer i så fall utifrån följande frågor.

  • Hur lång är bindningstiden?
  • Går det att byta abonnemang inom samma operatör?
  • Vad kostar det att avbryta i förtid?
  • Ges någon rabatt på mobil eller abonnemang?

Kom ihåg!

Denna text har enbart fokus på bindningstid och beskriver de punkter som en person som jämför operatörer kan titta på. Självklart finns det betydligt fler saker att jämföra när operatörer ställs mot varandra. Det vanligaste är att se på täckning, pris och eventuella rabatter.