Sedan länge har de flesta av Pensionsmyndighetens tjänster varit tillgängliga via myndighetens webbplats. Nu har även de orangea kuverten börjat digitaliseras, om än i mindre skala. Om du har valt att få det orange kuvertet skickat digitalt, kommer du att få ditt pensionsbesked skickat till dig via e-post.

Du kan alltså välja bort att få pensionsbeskedet (det orange kuvertet) på pränt, genom att välja att istället motta beskedet digitalt. För att kunna ta emot e-postmeddelandet från Pensionsmyndigheten måste du ansluta dig till en säker brevlåda, eftersom det är där du kommer att kunna ta emot det orange kuvertet digitalt om du inte längre önskar att få det hemskickat i brevlådan. Du som inte ansluter dig till någon av de tre säkra digitala brevlådorna kommer även i fortsättningen att få det orange kuvertet på papper, precis som tidigare.

Vad är PPM?

Det orange kuvertet är det årsbesked som årligen skickas ut till alla pensionssparare och pensionärer. Där kan du se hur mycket du har tjänat ihop till den allmänna pensionen. Din allmänna pension består dels av inkomstpensionen och dels av premiepensionen (det som i folkmun brukar kallas för PPM). I beskedet kan du läsa dig till hur de fonder som du har placerat dina premiepensionspengar i har utvecklats under det gångna året. Det finns många aktörer inom premiepensionshantering. Advisor PPM hör till de största.

På myndighetens webbplats kan du också logga in och byta fonder om du så önskar (det går även att göra detta med hjälp av en fondbytesblankett). Du som känner att du inte riktigt har koll på det här med fonder och börsmarknader kan med fördel ta hjälp av en professionell fondförvaltare såsom Advisor, som kan ta över förvaltningen av dina premiepensionsfonder. Genom att lämna över det ansvaret till någon annan kan du luta dig tillbaka i fåtöljen och inte oroa dig över hur börsmarknaderna förändras.

Eftersom premiepensionen kommer att bli en allt viktigare del av din pension ju yngre du är, är det viktigt att du gör vad du kan för att försöka förbättra värdeutvecklingen på ditt premiepensionskonto. Det gäller förstås även dig som har närmre till pensionen men i synnerhet dig som har många år kvar tills du går i pension.