Ett bänkbord är vårens mest sålda parkmöbel. Att kunna sätta sig ner för att fika tillsammans med nära och kära på promenaden, vid lekplatsen, vid en grillplats eller i en park är härligt och med utplacerade bänkbord blir det möjligt. Kanske är det den optimala möbeln för olika utemiljöer? Läs mer om olika modeller samt vilka typer av miljöer dom passar i här.

Bänkbord – olika modeller

Bänkbord är en smidig utomhusmöbel som bjuder in till härliga fikastunder. Det finns många modeller att välja bland men likt för dom flesta är att bänkarna på ett eller annat vis sitter fast i bordet, vilket gör det till en hel komplett möbel. Möbeltypen finns i olika storlekar men det finns även annat att fundera på och kolla närmare på inför ett inköp:

  • Med eller utan ryggstöd
  • Antal bänkar/sittplatser
  • Material

Den mest klassiska modellen är utan ryggstöd men det finns även modeller med ryggstöd, vilket kan öka sittkomforten. Vad gäller storlek kan det vara en idé att utgå från var bordet ska placeras och vilket ändamål själva platsen som det ska placeras på har. Kanske kan det vara bättre att placera flera mindre bord istället för ett stort, så att flera sällskap kan sitta ner vid varsitt bord samtidigt?

Passar för offentliga utomhusmiljöer

Bänkbord som är gjorda för utomhusbruk passar i dom flesta typer av miljöer och syns lite här och där. Det är till exempel vanligt utan för kiosker och liknande men även i friluftsområden, vid offentliga grillplatser, i parker, vid lekparker och så vidare.

Det är även relativt vanligt att bostadsrättsföreningar köper in bänkbord så att dom boende kan njuta av att sitta ute. Kort och gott passar dom i princip överallt, där syftet är att skapa en trevlig miljö med möjlighet att sitta ner och fika, äta eller kanske bara vila en stund.

Fördelen med bänkbord, som är en komplett möbel, är att delar inte riskerar att försvinna. Att stjäla ett sådant bord blir besvärligt, till skillnad från om bord, bänkar eller stolar står löst.

Att det är en stor, tung och komplett möbel gör även att den står stabilt på sin plats och tål därmed väder och vind bra. Det ska troligen mycket till innan den här typen av möbel till exempel blåser i väg i en storm.