Balanscykeln – ett alternativ till den klassiska barncykeln

En ny pedagogisk cykel som kallas balanscykel eller springcykel har kommit ut på marknaden. Det är den perfekta förstacykeln för ett barn. Barnet lär sig kontrollera sin balans och att utvecklas i sin egen takt. Övergången till en vanlig cykel är så mycket enklare om man börjar med en balanscykel först. Cykla är kul och här nedan har vi samlat ihop en del saker som tål att tänkas på.

Varför ska man inte använda stödhjul?

När man ska lära sig cykla så behöver man, förutom att behärska koordination och rörelseförmåga, också ha ett väl utvecklat balanssinne. Om barnet övar sig på att cykla med stödhjul så över hen inte alls på att hålla balansen. Stödhjul hämmar utvecklingen av balansen. Stödhjulen ger dessutom ofta en falsk säkerhet då de lätt tappar greppet om underlaget är ojämnt. En cykel med stödhjul kan heller inte luta i kurvor och då kan cykeln välta omkull.

Från vilken ålder kan man använda en balanscykel?

Du undrar säkert från vilken ålder som ett barn kan börja lära sig cykla. De minsta barnen som inte har fullt utvecklad koordination än bör först använda en trehjuling. När barnet sedan är runt två år kan man köpa en balanscykel. Då brukar motoriken vara tillräckligt utvecklad för att barnet ska kunna kontrollera en balanscykel. De flesta barn brukar väldigt fort förstå hur en balanscykel fungerar och hur man ska använda den. Barnet kan själv välja om hen vill gå med fötterna eller sparka för att ta sig framåt. Ett barn som är två år gammalt ska ha en sadel som är ungefär 30 cm hög och med 10-tums-hjul.

Är en balanscykel säker?

Låt balanscykeln bli en del av er vardag. De flesta barn tycker det är mycket roligare att cykla än att gå och ni får även motion. Man ska aldrig öva sig på att cykla i en backe eller på ett underlag med grus eller gupp. Det bästa är om ni kan hitta ett plant och jämt underlag utan gupp så barnet inte riskerar att ramla. Det rekommenderas också att ni övar på att cykla i ett område utan bilar. Som vuxen ska du givetvis alltid ha uppsikt över barnet och glöm inte att alltid använda hjälm. Det är också viktigt att barnet har rätt typ av skor eftersom fötterna används hela tiden. Använd att par stabila gymnastikskor eller liknande. Barnet bör inte ha på sig sandaler eller badtofflor eftersom det ökar risken för sår på fötterna.