Viktigt att komma ihåg när det gäller inbrottslarm

En vän ringer dig och är upprörd. Din väns familj har precis haft inbrott och många av deras värdesaker är borta. Polisen kan inget göra mer än att visa sympati och plikttroget göra en anmälan de vet med största sannolikhet kommer att läggas ner. Har inte ni inbrottslarm, frågar du din vän. Jo, svarar vännen. Men det hjälpte inte.

Inbrottslarm skyddar inte rent fysiskt

Många tjuvar blir avskräckta när de ser dekalerna som markerar att du har ett inbrottslarm. Men en del bryr sig inte då de vet att många husägare tror att det räcker med enbart ett inbrottslarm och förbiser att skydda huset i övrigt. En inbrottslarm är bra att ha men man får inte glömma att ett larm endast larmar, det förhindrar inte att någon tar sig in. Att skaffa sig ordentliga säkerhetsdörrar och fönster är minst lika viktigt.

Fönster och källare

En del har bara larm på dörren, men de allra flesta tjuvar tar sig inte in via dörren. Då dörrlås är betydligt svårare att dyrka upp och det ofta inte är någon idé att ens börja försöka ha sönder dörren, bryr sig inte alla tjuvar om att ens kolla ifall dörren har blivit lämnad olåst av misstag. Risken är betydligt större att de tar sig in via dina fönster eller via altan- och balkongdörren, därför är det viktigt att dessa är ordentligt larmade och att de är av bra kvalitet.

Men det finns en dörr många glömmer bort och det är källardörren. Det är inte bara källardörren som glöms bort utan även källarfönstren och hela källarvåningen. Detta är med andra ord ett perfekt ställe för tjuvar att ta sig in och bara i år har många inbrott rapporterats där gärningsmännen tagit sig in genom källaren och på så sätt undvikit inbrottslarmet.

Inte tillräckligt bra placerat 

Rörelsedetektorer och liknande ska placeras där du förvarar dina värdesaker eller där du vet att en tjuv kommer att behöva passera för att nå dem. Många väljer att placera larmen över öppna ytor, som i köket, men chansen är att tjuvarna kommer att strunta i köket då det ofta inte finns lika mycket att stjäla där.

Har du ett inbrottslarm tänk på att din kontrollpanel ska vara dold så att tjuvarna inte kan göra sönder det. Se även till att du har en siren som inte sitter i direkt anslutning till systemet. Tänk på att för en tjuv är larmet ett problem och en del av dem är professionella och har stor kunskap om larm, just för att kunna oskadliggöra dem.