Att tänka på med hemlarm

Har du bestämt dig för att skaffa hemlarm och tänker att det svåraste är välja vilket säkerhetsföretag du ska använda dig av, kommer du få dig lite av en överraskning när du ser hur mycket annat du även måste välja mellan. Det finns vissa saker som då kan vara bra att tänka på innan.

Billiga hemlarm

Som med mycket annat går kvaliteten ner med priset även när det gäller hemlarm. Vill man ha ett hemlarm där säkerhetsföretaget rycker ut ifall ditt larm ger utslag, är detta ofta något man behöver betala för månadsvis som ett abonnemang istället för ett engångsbelopp. Skillnaden mellan en hundralapp i månaden blir därför över tusen kronor på ett helt år, vilket gör att det är viktigt att jämföra mellan totalkostnaden per år snarare än startkostnaden eller månadskostnaden.

Vad många inte tänker på innan de köper ett hemlarm är om de blir ägare till larmet eller inte. Med en del företag blir larmet bara till låns och så fort abonnemanget har gått ut blir man av med larmfunktionen. Därför är det bra att fråga innan om larmet blir friköpt eller inte när du köper ditt larm. I regel är startkostnaden mycket högre när larmet blir friköpt än när det inte är blir det. I vissa fall kan det gå att byta företag efter att abonnemanget har gått ut, men det beror på vad för larm det nya företaget använder sig av.

Med de enklaste varianterna får man ofta med sig någon rörelsedetektor och magnetdetektorer. Rörelsedetektor kan dock vara ett dåligt alternativ om du har husdjur.

Ett hemlarm som passar

Beroende på ens behov kan det skilja sig mellan vad för hemlarm man ska skaffa. Har du till exempel husdjur kan du istället för rörelsedetektorer ha glaskrossdetektorer. Har du ett tvåvåningshus kan du larma övervåningen och nedervåningen olika. Vissa rörelsedetektorer är kopplade till kameror vilket vid utslag kopplas direkt till en larmcentral. Dessa är bra att ha för att kunna se direkt om det är en tjuv eller bara ett djur. Att ha magnetkontakter på samtliga dörrar och fönster kan vara ett bra alternativ. När magnetkontakterna bryts går genast ett larm. Att ha en rökdetektor kopplad till sitt hemlarm är förstås bättre än ett vanligt brandlarm. Ger rökdetektorn ett utslag till en larmcentral kan de direkt ringa brandkåren istället för att din brandvarnare tjuter för tomma öron till huset redan är övertänt. Att förlita sig på att någon granne ska vara hemma mitt på dagen och ska kunna höra ditt brandlarm som i princip bara hörs inomhus är inte speciellt säkert, bättre då att det direkt blir kopplat till någon som är beredd på att reagera på det.