Visst kan städning vara tidskrävande – men det finns bra knep och många tips som kan göra att det går snabbare, utan att resultatet blir sämre. Här får du några tips på hur du lär dig städa mer effektivt – alltifrån enkla vardagsknep till sådana som är bra vid storstädning.

Enkla städtips i vardagen

Tillhör du en av dom som alltid har ett smärre kaos hemma är det dags att du lär dig städa på ett mer effektivt sätt i vardagen. En bra början är att lista upp små saker du kan göra varje dag – så som att torka av handfatet varje morgon efter att du har borstat tänderna eller att bädda sängen varje morgon efter du stigit upp.

Fler tips är att alltid se till att lägga smutskläderna i tvättkorgen (istället för på golvet), att ställa in disken i maskinen direkt och att diska undan sådant som inte kan köras i maskin. Även små insatser gör stor skillnad och att bara plocka undan efter sig gör att det per automatik blir mer välstädat hemma.

Lär dig städa mer effektivt vid storstädning

Även om man håller undan prylar, disk och smutstvätt på daglig basis behöver det såklart även storstädas ibland. Är det dags att du lär dig städa ordentligt kan det även vara värt att fundera på om det finns förbättringar att göra på den här punkten.

För att städa effektivt vid en storstädning är ett bra tips att göra med att göra en lista över vad som faktiskt ska genomföras, till exempel:

  • Dammtorka
  • Dammsuga
  • Svabba golv

Om du lär dig städa ”rätt” kommer det gå både fortare och bli bättre. Några exempel på att städa rätt är att göra dom olika momenten i rätt ordning. Ett exempel är punktlistan ovan – den bör utföras i just den ordningen. Börjar du med att dammsuga och svabba golv, för att sedan avsluta med dammtorkning kommer allt damm att falla ner på det nystädade golvet.

Det behövs egentligen bara små förändringar när du lär dig städa som ett proffs. Att dagligen tänka till på sådant du vanligen struntar i, och att göra saker i rätt ordning kommer nästan garanterat göra dig till en mer effektiv städare. Ett bra tips är dock att inte börja med allt på en gång – fasa in nya uppgifter lite då och då så är chansen större att du lyckas göra varje moment till en god vana.