Vad man ska tänka på när ett par vandringsskor ska köpas in är extremt individuellt. Ska de användas under långa vandringar eller kortare tidsperioder? Ska de användas i svenska fjällen eller bara på enklare vandringsleder och grusvägar? De tre saker som man främst bör tänka över är terräng, packning och miljö.

Terräng

Är det svår terräng där det kanske inte ens finns färdiga leder bör det vara en självklarhet att välja en vandringskänga som är något högre. Detta för att skydda bättre och för att undvika att fukt eller grus kommer in i kängan så lätt.
Är det däremot betydligt mer platt terräng kan man välja en lägre vandringssko. Dessa är lättare vilket i längden har en stor fördel. I detta fall bör man även titta på sulan för att se hur denna kan ge bra grepp mot underlaget.

Packning

Den som ska bära mycket packning bör ha detta i åtanke i val av vandringssko. Det som framförallt krävs är att de ger en stabilitet kring foten samt att de ger dämpning.

Miljö

Miljö och Terräng går lite hand i hand. Där det är svår terräng är det även oftare mer vatten även om det inte nödvändigtvis måste vara så. Att vandringsskorna ska klara av väta är en självklarhet och det gör de allra flesta. Däremot sker det på något olika nivå. Den som kommer att vandra där det är blött bör exempelvis välja en högre känga för att skydda fötter och ben. Även om de flesta är vattentäta så är inte alla lika bra på att transportera bort fukten från fötterna. Det är denna punkt som ofta skiljer mellan de dyrare vandringskängorna och de billigare modellerna.

Oavsett var man skall vandra är det viktigt att man har med sig rätt kläder och skor. Detta är grunden i upplevelsen och för att hitta rätt skor kan du besöka denna sida.