Mat har hamnat i blickfånget inte bara för gastronomer vilka reser från en plats till nästa i jakt på god mat och bra service. Mat har också blivit en naturlig del av underhållningen och någonting som visas på bästa sändningstid. Att kunna laga god mat är inte längre någonting som är förbehållet den med yrkesutbildning. Det är någonting som man förväntas kunna oavsett vem man är. Program som ’halv 8 hos mig’ har bidragit ytterligare till det allmänna intresset och man kan se allt mer ovanliga och spännande råvaror i butikerna. Kanske påverkar vi varandra till att köpa bättre råvaror och till att laga mer genomtänkta rätter framför att bara ta det som faller en in och som man för tillfället råkar ha i kylen.
Även om man kan komma långt med sin matlagning i hemmet är det få som kan leva upp till den nivå som hålls på en finare restaurang. Att gå ut och äta är inte bara ett sätt att få i sig mat och dryck. Det kan vara en upplevelse som man ser fram emot under lång tid. Inte minst om man kan bjuda med sig någon speciell till bordet.

Någonting att dricka

Till maten skall det givetvis finnas dryck som är anpassad efter den mat som serveras. Att komma med det gamla vanliga ölet eller rödvinet till en vackert anrättad hälleflundra är någonting man inte gör oavsett hur snålt utbud det finns i fråga om dryck. Som tumregel är det vitt vin till fisk, medan det är rött vin till kött. Öl kan man ha till de flesta rätter om man bara väljer ut det noga.

Det finns restauranger som är kända för sina många öl eller för sina exklusiva viner. Besöker du en sådan restaurang kan du rådfråga källarmästaren eller servitören om vad de rekommenderar. Deras tips är ofta någonting man inte tidigare provat och samtidigt någonting som lyfter hela måltiden.