Cykelsadeln är ofta den del av cykeln som de flesta cyklister som upplever obehag klagar på. Sadeln bär också halva din kroppsvikt och är en cykelkomponent med ett relativt högt slitage. När du tappar cykeln i marken kan sadeln ofta ta stryk, liksom när din svettiga rumpa under flera timmar glider fram och tillbaka på den. Precis som cykelskor är sadeln en komponent som har en individuell passform och därför måste provas ut för att du ska hitta rätt storlek. Här går vi igenom de olika delar som tillsammans utgör en cykelsadel.
Sadelns form
Cykelsadelns form kan variera för att passa olika kroppstyper och användningsområden. Sittbenen på kvinnor har ofta ett större mellanrum än mäns sittben, vilket är anledningen till att damsadlar är bredare. En cykelsadel som är för bred kommer oavsett ditt kön ge upphov till skavsår, medan en för smal sadel kommer få dig att känna som om du sitter på ett räcke. Även sadlarnas profil kan variera mellan olika modeller. Vissa är plattare när du betraktar dem framifrån, medan andra har en distinkt kurva och är lite rundare.
Sadelns skal och vaddering
En cykelsadel har ett hårt yttre skal som är tillverkat av plast, vanligtvis nylon. Ibland kan sadeln även vara gjord av en blandning mellan kolfiber och plast, medan vissa sportigare sadlar är gjorda helt och hållet i kolfiber. Skalet avgör hur mycket sadeln flexar och ger efter när din kroppsvikt tynger ner den. På senare år har många tillverkare börjat ta fram cykelsadlar med hål i för att öka din komfort.
Vadderingen är det som gör sadeln bekväm att sitta på. Ofta används någon form av skumplast för stoppningen. Ibland kan olika sorters stoppning användas i en och samma cykelsadel för att ge extra komfort på de delar av sadeln som utsätts för mest tryck från dig som cyklist. Oavsett om vadderingen är gjord av skumplast eller någon form av gel gjuts stoppningen in i skalet, i den täthet och tjocklek som respektive modell kräver. Det är dock värt att notera att mer stoppning inte per automatik innebär en ökad komfort.